Ramen – sposób jedzenia i przepis
Spis treści
Jak jeść ramen pałeczkami?
Czy w ogóle powinno się jeść ramen pałeczkami? Jak to zrobić bez rozchlapywania? Jak robią to Azjaci? Czy wypada jeść tę zupę łyżką i widelcem? Melia Robinson pracująca w Business Insider wraz z Kirsten Hunt postanowiły zaprezentować w sposób wizualny właściwą metodę jedzenia ramenu. Prezentujemy ją poniżej:
1. Weź pałeczki i wyciągnij z ich pomocą małą ilość nudli z miski. Weź mniej niż myślisz, że potrzebujesz. | 2. Podnieś makaron w taki sposób, by był całkowicie odseparowany od miski. Jeśli nadal będą splątane, jedzenie może być niewygodne. |
3. Zanurz nudle z powrotem w wywarze, by go trochę zgarnąć na porcję. | 4. Włóż kęs do ust, układając je jak podczas picia naprawdę gorącej kawy czy herbaty. |
5. Kiedy wciągasz makaron, wyobraź sobie, że wpada on powietrznym tunelem do ust. Siorbanie jest dozwolone, a nawet wskazane. | 6. Odszukaj rytm w jedzeniu, obierz swój rytuał – nabierz trochę nudli, w drugim kęsie trochę mięsa, napij się trochę rosołu. I powtórka. |
7. Kiedy skończysz jeść makaron, przybliż miskę do twarzy, przechyl i wypij do końca płynną część dania. | 8. Nie ma sztywnych zasad. Ramen jest po to, by sprawiał przyjemność, bez większych obostrzeń. Rób to, co uważasz za słuszne. |
Przepis wg Almazana, czyli jak zrobić ramen w lesie od zera?
Autor przepisu zachwala swoje dzieło i twierdzi, że to pierwszy i jedyny ramen gotowany w lesie całkowicie od zera, w tym z ręcznie robionym makaronem! Zachęcamy jednocześnie do obejrzenia powyższego filmu na YouTube, w celu dokładnego prześledzenia wszystkich kroków przygotowania zupy ramen.
Będziesz potrzebował takich składników:
- po 1 sztuce każdego: imbir, koper włoski, marchew, pasternak, korzeń pietruszki, limonka,
- natka pietruszki, szczypiorek i zielone chili,
- kminek, ziele angielskie, chili Bird Eye,
- cebula szczypiorowa,
- sos sojowy,
- olej sezamowy,
- 1 garść mąki,
- 1/2 garści wody,
- szczypta soli,
- 200g cielęciny.
Kroki wykonania:
1. Ciasto:
- Przygotuj naczynia.
- Dodaj 1,5 szklanki mąki. Zrób dołek na środku.
- Dodaj 1/2 łyżeczki soli.
- Dodaj trochę wody.
- Dobrze wymieszaj i ugniataj!
- Uformuj kulę, przykryj i pozostaw, by ciasto odpoczęło.
2. Przygotowanie składników:
- Przygotuj deskę do krojenia i nóż.
- Pokrój 1 marchewkę i 1 pasternak na duże kawałki, wrzuć do garnka, napełnij go wodą i połóż na węglach lub gazie/płycie indukcyjnej, aby zaczęło się gotować.
- Dodaj 1 szczyptę soli.
- Weź duży moździerz i tłuczek.
- Wrzuć przyprawy: kminek, ziele angielskie (ziele angielskie), chili Bird Eye. Dobrze utrzyj! Odłóż na bok – mikstura przyda Ci się w dalszym etapie przygotowań. Pamiętaj, by wziąć w tym celu duży moździerz – wielkość pojemnika będzie potrzebna.
- 2 liście laurowe trafiają do garnka.
- Pokrój koper włoski, odłóż na bok. To samo powtórz z imbirem, ale tym razem pokrój go w małe paski.
- Weź 200 g cielęciny i pokrój ją w cienkie plasterki.
3. Makaron:
- Przygotuj swoją deskę do krojenia.
- Przyprósz mąką, aby ciasto nie przylgnęło do płyty.
- Rozcieńcz ciasto. Delikatnie posyp mąką.
- Naciągaj ciasto wałkiem od środka w obie strony.
- Pokrój ciasto na makaron.
- Włóż makaron do garnka.
- Gotuj przez 5-7 min.
4. 🍜 Ramen 🍜:
- Wyjmij „zapiekankę” z żaru/ognia/płyty.
- Przenieś makaron z warzywami do dużej zaprawy z przyprawami.
- Po ugotowaniu napełnij zaprawę wodą pozostawioną w zapiekance.
- Załaduj pokrojoną cielęcinę do zaprawy.
- Dodaj kilka plasterków kopru włoskiego i cienkich imbirowych pasków.
- Dobrze wymieszać!
- Posiekaj świeżą pietruszkę, zielone chili, szczypiorek i szczypiorek. Dodaj do naczynia.
- Dodaj olej sezamowy i sos sojowy. Wszystko dobrze wymieszaj!
- Pokrój wapno i dodaj 2-4 kliny limonki do naczynia.
Smacznego! Bon Almazan!
Inne przepisy na ramen
W sieci krąży mnóstwo pomysłów na opisywane danie. Jedną z ciekawszych propozycji jest ta prezentowana przez uczestników MasterChefa – polskiego czy też w innych krajach. Poniżej prezentujemy listę tych godnych uwagi przepisów, które możecie kojarzyć z telewizji czy też innych źródeł:
- Przepisy na ramen, harirę i gaz pacho wg Natalii Gmyrek: https://masterchef.tvn.pl/natalia-gmyrek-zupy,243698,n.html
- Przepis na zupę ramen, bouillabaisse i gazpacho wg Mateusza Guncela: https://masterchef.tvn.pl/mateusz-guncel-zupy,243701,n.html
- Przepis na bouillabaise, ramen i gas pacho wg Jagody Misztal: https://masterchef.tvn.pl/jagoda-misztal-zupy,243700,n.html
Pełny odcinek pokazujący zmagania zawodników (z sezonu szóstego MasterChefa) z najbardziej popularnymi zupami na świecie można obejrzeć pod adresem: https://player.pl/programy-online/masterchef-odcinki,996/odcinek-6,S06E06,79357
∞🍜∞
Jadłeś już ramen? Jak Ci poszło? Posiadasz jakieś skojarzenia z opisywanym przepisem? Może chciałbyś się podzielić swoją wersją wykonania? Znasz ciekawostki dotyczące zupy ramen? A może po prostu wykonywałeś już któryś z nich i chciałbyś pokazać wyniki swoich starań? Zapraszamy do komentowania!