WEBINO.pl

Ramen – sposób jedzenia i przepis

Ramen

Ramen

Ramen – sposób jedzenia i przepis

Jak jeść ramen pałeczkami?

Czy w ogóle powinno się jeść ramen pałeczkami? Jak to zrobić bez rozchlapywania? Jak robią to Azjaci? Czy wypada jeść tę zupę łyżką i widelcem? Melia Robinson pracująca w Business Insider wraz z Kirsten Hunt postanowiły zaprezentować w sposób wizualny właściwą metodę jedzenia ramenu. Prezentujemy ją poniżej:

1.      Weź pałeczki i wyciągnij z ich pomocą małą ilość nudli z miski. Weź mniej niż myślisz, że potrzebujesz. 2.      Podnieś makaron w taki sposób, by był całkowicie odseparowany od miski. Jeśli nadal będą splątane, jedzenie może być niewygodne.
3.      Zanurz nudle z powrotem w wywarze, by go trochę zgarnąć na porcję. 4.      Włóż kęs do ust, układając je jak podczas picia naprawdę gorącej kawy czy herbaty.
5.      Kiedy wciągasz makaron, wyobraź sobie, że wpada on powietrznym tunelem do ust. Siorbanie jest dozwolone, a nawet wskazane. 6.      Odszukaj rytm w jedzeniu, obierz swój rytuał – nabierz trochę nudli, w drugim kęsie trochę mięsa, napij się trochę rosołu. I powtórka.
7.      Kiedy skończysz jeść makaron, przybliż miskę do twarzy, przechyl i wypij do końca płynną część dania. 8.      Nie ma sztywnych zasad. Ramen jest po to, by sprawiał przyjemność, bez większych obostrzeń. Rób to, co uważasz za słuszne.

Przepis wg Almazana, czyli jak zrobić ramen w lesie od zera?

Autor przepisu zachwala swoje dzieło i twierdzi, że to pierwszy i jedyny ramen gotowany w lesie całkowicie od zera, w tym z ręcznie robionym makaronem! Zachęcamy jednocześnie do obejrzenia powyższego filmu na YouTube, w celu dokładnego prześledzenia wszystkich kroków przygotowania zupy ramen.

Będziesz potrzebował takich składników:

Kroki wykonania:

1. Ciasto:

2. Przygotowanie składników:

3. Makaron:

4. 🍜 Ramen 🍜:

Smacznego! Bon Almazan!

Inne przepisy na ramen

W sieci krąży mnóstwo pomysłów na opisywane danie. Jedną z ciekawszych propozycji jest ta prezentowana przez uczestników MasterChefa – polskiego czy też w innych krajach. Poniżej prezentujemy listę tych godnych uwagi przepisów, które możecie kojarzyć z telewizji czy też innych źródeł:

  1. Przepisy na ramen, harirę i gaz pacho wg Natalii Gmyrek: https://masterchef.tvn.pl/natalia-gmyrek-zupy,243698,n.html
  2. Przepis na zupę ramen, bouillabaisse i gazpacho wg Mateusza Guncela: https://masterchef.tvn.pl/mateusz-guncel-zupy,243701,n.html
  3. Przepis na bouillabaise, ramen i gas pacho wg Jagody Misztal: https://masterchef.tvn.pl/jagoda-misztal-zupy,243700,n.html

Pełny odcinek pokazujący zmagania zawodników (z sezonu szóstego MasterChefa) z najbardziej popularnymi zupami na świecie można obejrzeć pod adresem: https://player.pl/programy-online/masterchef-odcinki,996/odcinek-6,S06E06,79357

∞🍜∞

Jadłeś już ramen? Jak Ci poszło? Posiadasz jakieś skojarzenia z opisywanym przepisem? Może chciałbyś się podzielić swoją wersją wykonania? Znasz ciekawostki dotyczące zupy ramen? A może po prostu wykonywałeś już któryś z nich i chciałbyś pokazać wyniki swoich starań? Zapraszamy do komentowania!

Ramen – sposób jedzenia i przepis
Exit mobile version