O korzyściach płynących z wprowadzenia do swojej diety płatków owsianych wiadomo nie od dzisiaj. Nie jest to jednak jedyny sposób na wykorzystanie cennego owsa w kuchni. Ciekawym rozwiązaniem jest również mąka owsiana. Czy jej wartości odżywcze są takie same jak w przypadku płatków owsianych? Do czego dokładnie można stosować mąkę owsianą?
Spis treści
Wartości odżywcze mąki owsianej
Mąka owsiana produkowana jest zazwyczaj z pełnego ziarna owsa siewnego, podobnie jak płatki owsiane. Dlatego też korzyści płynące z jej spożywania są takie jak w przypadku tradycyjnych płatków owsianych. W ten sposób mąka owsiana jest doskonałym źródłem:
- białka
- węglowodanów
- błonnika
- witaminy z grupy B
- witaminy E
- żelaza
- manganu
- fosforu
- magnezu
- miedzi
- selenu
- cynku
Skład mąki owsianej jest nie tylko odżywczy, ale także prozdrowotny. Jej dodanie do diety wpływa bowiem bardzo pozytywnie na funkcjonowanie organizmu, regulując prawidłowe trawienie i działając profilaktycznie w chorobach układu sercowego, chorobach nowotworowych czy cukrzycy. Przy czym mąka owsiana pozyskiwana z upraw niezanieczyszczonych jest również produktem bezglutenowym.
Mąka owsiana kcal
Co do wartości energetycznych, mąka owsiana należy do produktów dość kalorycznych, jednak dzięki zawartości beta-glukanu jest ona bardzo sycąca. Ile dokładnie kalorii znajduje się w mące owsianej?
- Mąka owsiana kcal w 100 g produktu – 404 kcal
- Mąka owsiana kcal w 10 g (jedna łyżka) – 40 kcal
- Mąka owsiana kcal w 105 g (jedna szklanka) – 424 kcal
Mąka owsiana do czego?
Zastosowanie mąki owsianej w kuchni jest bardzo szerokie. Najczęściej jest mieszana z mąką pszenną, zwłaszcza w przypadku wypieków. Dzięki temu ciasto dobrze rośnie, a mąka owsiana zapewnia mu dłuższą świeżość i odpowiednią kruchość. Ogólnie mąka owsiana jest świetnym zagęszczaczem sosów i zup. Z powodzeniem można używać jej do naleśników, pizzy, placków czy pierogów, a także ciast, mieszając ją oczywiście w odpowiednich proporcjach z mąką pszenną.